کشور ایران با دارا بودن مجموعه های متنوعی از پدیده های طبیعی، جاذبه های باستانی و تاریخی، موقعیت جغرافیایی و بسیاری موارد دیگر، ظرفیت بالایی برای جذب گردشگر و توسعه صنعت گردشگری دارد و استفاده مطلوب و مناسب از این ظرفیت ها می تواند به توسعه و رشد جامعه کمک شایانی نماید.

در سند چشم انداز توسعه کشور نیز سهم ایران از برنامه جهانی گردشگری جذب 1.5 درصد گردشگران بین المللی یعنی حدود 20 میلیون نفر و با درآمدی حدود 25 میلیارد دلار پیش بینی شده است که روند کنونی توسعه فعالیت های گردشگری با این پیش بینی فاصله زیادی دارد.

وجود توان های مختلف گردشگری در سطح کشور و استفاده از این توان ها در جهت ایجاد درآمد و اشتغال می تواند یکی از این راهکارهای اشتغال زایی باشد.

واحد لوت از جمله ژئوسیستم های منحصر به فرد ایران و حتی جهان می باشد که سیر تکامل و تحول آن موجبات شکل گیری تنوع ذاتی آن را در کنار انحصار در خصوصیات محیطی فراهم نموده است. این دو ویژگی، یعنی تنوع و منحصر به فرد بودن، موجبات توانمندی های ذاتی این واحد در راستای توسعه گردشگری را فراهم نموده است. واحد لوت با وسعتی در حدود 54 هزار کیلومتر مربع، از گرمترین و خشک ترین بیابان های ایران و بلکه جهان است.

به طور مثال تضاد ارتفاعی، بالای 3500 متر (ارتفاعات سیرچ) تا ارتفاعی حدود 150 متر، شکل گیری ژئوفورم های متنوع و متضادی را موجب شده است. برخی از این ژئوفورم ها عبارت است از:

-ارتفاعات پوشیده از برف، شهر ییلاقی سیرچ و آبگرم سیرچ در دل این ارتفاعات، در مجاورت یکی از گرمترین نقاط کره زمین در گندم بریان.

- موقعیت ساختاری چاله لوت و خلق فلات آتشفشانی گندم بریان، در کنار توع بی نظیری لندفرم های بادی همچون، کلوت ها، برخان های متحرک، دشت ریگی منحصر بفرد، پهنه های ماسه ای گسترده، هرم های ماسه ای بی نظیر و ...

- تنوع جاذبه های گردشگری در حوضه لوت از جمله، توریسم باستانی و تاریخی، توریسم درمانی، اکوتوریسم، توریسم فرهنگی و ...

- نوع پتانسیل های توریسم درمانی در حوضه لوت از جمله، شن درمانی، چشمه های آب گرم، نمک درمانی (هالوتراپی)، لجن درمانی، گیاهان دارویی و ...

از طرفی تنوع فرآیندهای عمل کننده در حوضه لوت پتانسل بالایی در زمینه خلق مدل های طبیعی میکرو در علوم مختلف مثل زمین شناسی، ژئومورفولوژی، تکتونیک، اقلیم شناسی، باستان شناسی، تاریخ، هنر و ... ایجاد نموده، به طوری که در جهان از آن به عنوان آزمایشگاهی طبیعی جهت آموزش و پژوهش در رشته های مذکور یاد می شود. همچنین وجود یکی از گرمترین نقاط کره زمین در چاله لوت، در کنار کشف آثار باستانی تمدن باشکوه خبیص و شهر صنعتگران عهد باستان (أرَتا)، جایگاه منحصر به فردی را به شهداد و لوت بخشیده است.

با توجه به پتانسیل ها و قابلیت های بی نظیر بیابان لوت در زمینه گردشگری، گروه جغرافیای دانشگاه شهید باهنر کرمان در پی تکمیل برنامه ها و ادامۀ اهداف دو کنفرانس قبلی با برگزاری سومین کنفرانس گردشگری بیابان لوت (فرصت های محلی و بین المللی) در 17 و 18 آبان ماه 1402، ضمن معرفی قابلیت ها و توانمندی های بیابان لوت در زمینۀ گردشگری و انرژی های تجدیدپذیر، به دنبال هم افزایی دانشگاهها، مراکز پژوهشی، دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی فعال در حوزۀ گردشگری است تا زمینۀ هرچه بیشتر رونق اقتصادی و توانمندسازی جوامع محلی را در این منطقه فراهم نماید.

در همین رابطه دبیرخانۀ سومین کنفرانس ضمن دعوت از سازمان ها و ارگان های دست اندرکار در حوزۀ گردشگری جهت برگزاری هرچه بهتر این کنفرانس، آمادۀ دریافت مقالات علمی و ایده های پژوهشگران و صاحبان اندیشه از سراسر جهان در راستای توسعۀ گردشگریِ بیابان لوت به عنوان نخستین اثر طبیعی ثبت شدۀ کشور در میراث جهانی می باشد. لازم به یادآوری است اولین و دومین کنفرانس در دانشگاه های بیرجند و سیستان و بلوچستان (ایران) برگزار گردید که مراتب تشکر و قدردانی از زحمات همکاران محترم در این دانشگاه ها به عمل می آید.

دبیر علمی کنفرانس