تعیین عوامل کلان اقتصادی اثرگذار بر گردشگری بیابان لوت از طریق برآورد تابع تقاضای گردشگری برای کشور ایران و کشورهای منتخب بریکس
کد مقاله : 1077-LUT3CONF
نویسندگان
علیرضا حسن زاده جزدانی *1، آنیتا دولت زاده2، بنیتا دولت زاده3
1عضو هیئت علمی
2دانشجوی دکتری اقتصاد
3دانشجوی دکتری آمار
چکیده مقاله
مقدمه: بیابان لوت به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری کشور می تواند در جذب گردشگران خارجی نقش قابل نوجهی داشته باشد. با توجه به محدودیتهای موجود در زمینه تعیین عوامل اثرگذار بر گردشگری بیابان لوت به ویژه در زمینه آمار و داده های لازم جهت برآوردهای اقتصادسنجی، سعی شده است تا با برآورد تابع تقاضای گردشگری برای کشور ایران و کشورهای منتخب بریکس، مهمترین عوامل کلان اقتصادی اثرگذار بر گردشگری بیابان لوت، مشخص شوند.
داده و روش: به منظور بررسی متغیرهای موثر بر تقاضای گردشگری برای ایران و کشورهای منتخب بریکس می‌باشد. همچنین قصد دارد اثر این متغیرها را بر تقاضای گردشگری بررسی کند. برای این منظور از روش داده‌های تابلویی استفاده می‌شود. در این روش آزمون‌هایی از جمله آزمون F لیمر و آزمون هاسمن انجام می‌شود.
یافته‌ها: ضریب لگاریتم نرخ ارز حقیقی موثر و لگاریتم شاخص قیمت مصرف‌کننده منفی است و ضریب لگاریتم تولید ناخالص داخلی و لگاریتم قیمت نفت مثبت است که کاملا منطبق با نظریه می‌باشد. این ضرایب به طور دقیق معنادار هستند.
نتیجه‌گیری: نتایج برآورد نشان دهنده وجود اثرات مثبت و معنادار دو متغیر تولید ناخالص داخلی و قیمت نفت و همچنین اثرات منفی و معنادار دو متغیر نرخ ارز حقیقی موثر و شاخص قیمت مصرف‌کننده می‌باشد. علامت تمامی این اثرات غیر از قیمت نفت مطابق با تئوری است. بنابراین می‌توان پیشنهاد کرد که بهتر است سیاستگذاران هدف خود را در توسعه و بهبود متغیرهایی نظیر تولید ناخالص ملی بگذارند و از نوسانات بی‌رویه نرخ ارز جلوگیری کنند تا با افزایش ورود گردشگران خارجی به کشور خود مواجه شده و از درآمد حاصل از گردشگری در خود بخش گردشگری و در کل اقتصاد استفاده کنند.
کلیدواژه ها
گردشگری، تابع تقاضای گردشگری، مدل داده‌های تابلویی.
وضعیت: پذیرفته شده