بررسی ظرفیت بوم گردی های بخش شهداد در راستای توسعۀ گردشگری بیابان لوت
کد مقاله : 1092-LUT3CONF
نویسندگان
حسین غضنفرپور *1، صادق کریمی2، حجت ابراهیمی3، ندا عادلی4
1استاد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، گروه جغرافیا، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.
2دانشیار آب و هواشناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3کارشناس مدیریت گردشگری، نمایندۀ اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنابع دستی شهداد، کرمان، ایران.
4دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه جغرافیا، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.
چکیده مقاله
مقدمه: امروزه بوم‌گردی یکی از ابعاد مهم تحول، تنوع و رونق اقتصاد و جوامع روستایی خصوصا در مناطق خشک و نیمه خشک، روستاهای تاریخی و جوامع سنتی و محلی به شمار می‌رود. از آنجا که بوم‌گردی دارای زمینه‌ها، ظرفیت ها، الگوها و جنبه‌های متفاوتی است، تشخیص الگو ها و ترویج و تقویت الگوهای متناسب با شرایط هر روستا لازمۀ برنامه‌ریزی توسعه بوم‌گردی است. لذا هدف از پژوهش حاضر شناسایی ظرفیت بوم‌گردی‌های بخش شهداد در راستای توسعۀ گردشگری بیابان لوت است.
داده و روش: پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است و برای جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز از از بازدید میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 27 واحد بوم‌گردی که در سطح بخش شهداد فعال هستند که 14 واحد در شهر شهداد و مابقی در روستاهای تابعۀ بخش شهداد هستند.
یافته‌ها: با توجه به اطلاعات به دست آمده، تعداد واحدهای بوم‌گردی، ظرفیت هرکدام از بوم‌گردی‌ها و تعداد تخت‌های VIP و معمولی موجود در هر بوم‌گردی، پذیرش سالیانه در هر بوم‌گردی و در آخر ظرفیت خالی هر بوم‌گردی، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. یافته‌ها نشان داد تنها در برخی از روزهای ماه اسفند و ماه فروردین ظرفیت بوم‌گردی‌ها به طور نسبی تکمیل می‌گردد و در بقیۀ ایام سال بوم-گردی‌ها خالی از مسافر و گردشگر هستند.
نتیجه‌گیری: عدم تکمیل ظرفیت بوم‌گردی‌های بخش شهداد در طول ایام سال نیازمند سیاست‌گزاری صحیح برای اسکان شبانۀ گردشگران لوت در شهداد است. پیش از آن، ارتقای کیفیت ارائۀ خدمات بوم‌گردی‌ها نیز ضروری است.
کلیدواژه ها
بوم گردی، ظرفیت سنجی، شهداد، استان کرمان، بیابان لوت.
وضعیت: پذیرفته شده